marți, 7 februarie 2012

Scoala Discovery o noua resursa de invatare pentru elevi si profesori

Discovery Networks CEEMEA (Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei din Ro­mâ­nia, a lansat proiectul „Şcoala Discovery”, o ini­ţia­tivă concepută pentru a susţine educaţia ştiin­ţifică în România, încurajând elevii şi profesorii să utilizeze resurse new media la orele de curs şi să înveţe cu ajutorul Discovery Channel. „Misiu­nea Discovery a fost întotdeauna aceea de a sa­tisface curiozitatea oamenilor faţă de lumea în­con­jurătoare prin intermediul unor programe care fac privitorul să-şi dorească să ştie mai mult. Þelul nostru este să aducem lumea Dis­co­very în sălile de clasă şi să stimulăm curiozitatea firească a elevilor faţă de ştiinţă. Discovery Channel a venit în România acum mai bine de 10 ani şi a captivat publicul, iar acum ne dorim să facem un pas înainte şi să ducem această re­laţie mai departe, susţinând educaţia ştiinţifică din România prin ceea ce ştim noi să facem cel mai bine: televiziune de calitate. Suntem recu­nos­cători Ministerului Educaţiei pentru sus­ţi­nerea acordată şi pentru feedback-ul valoros oferit în implementarea proiectului şi ne dorim să fim implicaţi în continuare în procesul educaţional din România“, a spus Mark Hollinger, Preşedinte şi CEO Discovery Networks In­ter­national.
Aşadar, începând din 16 ianuarie, elevii cu vârs­te cuprinse între 10 şi 18 ani vor putea be­ne­fi­cia de noile resurse puse la dispoziţie de acest pro­iect. Şcoala Discovery are două componente prin­cipale: o linie de programe educative pe teme legate de învăţământul ştiinţific difuzată pe Dis­co­very Channel în România şi o serie de ma­­te­ria­le didactice disponibile online, care să aju­te profesorii să integreze aceste programe în activităţile didactice curente. Cele două componente au fost realizate ţinând cont de programa şcolară:
Televiziune: Programele educaţionale vor fi difuzate pe Discovery Channel, de luni până vineri, la ora 14.00, apoi în reluare - iniţial a doua zi, de la ora 08.00, apoi în cadrul unui bloc de programe dedicat, sâmbăta şi duminica. Programele prezintă subiecte ştiinţifice, de la chimie şi matematică, fizică, biologie şi ecologie, până la invenţii. Acestea au fost special selectate pentru a-i ajuta pe elevii claselor V - XII să înţeleagă mai bine fenomenele ştiinţifice, transmiţând mesajul că ştiinţa este un domeniu interesant şi captivant. În perioada 16 ianuarie - 30 martie vor fi difuzate peste 55 episoade (ore), urmând ca acestea să fie reluate până la finalul semestrului. Programele vor fi dublate în limba română, fără a avea pauze publicitare.
Online: scoala.discovery.ro este un portal dedicat profesorilor, care pot descărca de aici materiale-suport ce pot fi folosite la clasă, în interacţiunea cu elevii. Site-ul include o grilă de programe şi un „Ghid pentru Profesori“ complet, despre fiecare episod, prezentând obiectivele lecţiei, seturi de întrebări care să îi apropie pe elevi de conţinut, propuneri de activităţi în clasă şi definiţii pentru termenii de vocabular.
„Ne bucurăm să fim partenerii Discovery în această iniţiativă care oferă o diversificare a re­surselor de învăţare pentru profesori şi elevi. Aceas­ta este menită să în­tărească efectul mijloacelor tradiţionale ale în­văţării şi nu să se substituie lor“, a spus Daniel Fu­neriu, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tine­re­tului şi Sportului.
Pentru a măsura felul în care aceste resurse sunt folosite de profesori şi elevi, cu scopul optimizării acestui proiect, Discovery Networks şi Ministerul Educaţiei au selectat un grup de 110 de şcoli din România, care vor fi monitorizate îndeaproape şi ai căror profesori vor fi instruiţi să utilizeze noile instrumente de lucru. De ase­me­nea, Discovery va facilita accesul acestor şcoli la cablu şi/sau satelit.
Şcoala Discovery este un proiect dezvoltat în parteneriat cu Discovery Education, o platformă înfiinţată în Statele Unite în 2004, care susţine profesorii şi elevii, aducând experienţa Disco­very în sălile de clasă cu ajutorul soluţiilor digitale care stimulează curiozitatea firească a ele­vilor. Apelând la arhiva de programe Discovery, platforma Discovery Education este acum lider în domeniul educaţiei, ajungând la peste un mi­lion de profesori şi 35 de milioane de elevi din America. Conţinutul Discovery Education, de cea mai înaltă calitate şi perfect aliniat standar­delor din domeniu, îi poartă pe elevi dincolo de sălile de curs, punând la dispoziţia profesorilor metode eficiente şi conţinut media educaţional care inspiră elevii să înveţe mai bine. Bazân­du-se pe dezvoltare profesională completă, servicii de evaluare şi o întreagă reţea de profesori pa­sio­naţi care se ajută şi se susţin reciproc, Dis­covery Education asigură rezultate pe termen lung, conectând procesul de învăţare la lumea contemporană. (Virgil Cristea)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu